SEConde Wijzer oktober

Blijf in een paar seconden op de hoogte

 

Bringing SECxy back
SEC bestaat 30 jaar. Naast alle speciale lustrumactiviteiten die we organiseren, vieren we dit ook door SEC te moderniseren. Een nieuwe website is in de maak en we zijn tegenwoordig ook te vinden op Instagram (sec_amsterdam)! Zoals je ziet is ook de nieuwsbrief in een nieuw jasje gestoken en heeft hij een nieuwe naam: ‘SEConde Wijzer’. Met deze maandelijkse nieuwsbrief blijf je in een paar seconden op de hoogte van alles wat voor jou relevant is. Ook aan de inhoud van de nieuwsbrief is wat extra’s toegevoegd: verderop in de nieuwsbrief vinden jullie een column, geschreven door de UvA docent van het jaar 2011, Gerben Moerman!

Weetjes

Nieuwe penningmeester
De zoektocht naar een nieuwe penningmeester is geslaagd! Vanaf heden is Koen Ansmink druk bezig om zich in te werken in alle financiële zaken van onze vereniging. Koen is een waardevolle aanvulling op ons bestuur. Wil jij Koen in levende lijve ontmoeten? Kom dan langs in onze bestuurskamer waar hij regelmatig te vinden is, evenals de andere bestuursleden.

Algemene Ledenvergadering (16/10)
Doordat we op zoek waren naar een nieuwe penningmeester, moesten we ook de datum van de Algemene Ledenvergadering (ALV) verplaatsen. De ALV staat nu gepland op maandag 16 oktober. Kom allemaal en laat je stem horen! Luister naar de plannen voor het nieuwe academisch jaar en werp een kritische blik op de beleidsplannen. De precieze tijd en locatie zullen later bekend gemaakt worden.

Helemaal te SEC
Dit jaar bestaat SEC 30 jaar en dat vieren we met een lustrumjaar! Helemaal te SEC is het spel waar iedereen het hele jaar door aan mee kan doen. Elke maandag komen er 2 à 3 opdrachten op onze Facebookpagina. Stuur je binnen die week (t/m zondag 23:59) een oplossing in, dan krijg je een punt! Sommige opdrachten zullen wat moeilijker zijn, daar krijg je dan bonuspunten voor. Af en toe zullen we een tussenstand geven, wie echt helemaal te SEC is en aan de top staat! Zie onze Facebook voor meer informatie.

Athenaeum-kortingspas
Boekenliefhebbers opgelet! Als lid van SEC kom je in aanmerking voor een Athenaeum-kortingspas. Met deze pas krijg je zowel in de winkel als online 10% korting op alle niet-Nederlandstalige boeken. Kom langs in de bestuurskamer (REC-C0.06) om deze pas op te halen of vraag je persoonlijke kortingspas aan bij sec@sociologen.nl. Iedereen die dit jaar via ons boeken bij Athenaeum heeft besteld, heeft deze al in zijn bevestigingsmail ontvangen!

Aanmelden commissies (4/10)
Je kan je nog steeds aanmelden voor een commissie! Laat deze kans niet lopen en ga een gezellig jaar tegemoet waarin je allerlei leuke en interessante activiteiten organiseert! Het kost weinig tijd (gemiddeld 1 uur per week) en het staat bovendien nog eens goed op je CV! De aanmeldingen zijn open tot en met woensdag 4 oktober 23:59 uur. We zoeken nog leden voor de volgende commissies:
– Career Committee
– Commissie Externe Activiteiten
– Commissie Studieverdieping
– Feestcommissie
– Filmcommissie
– Promotiecommissie
– Studiereiscommissie

Aanmelden kan hier (inschrijvingen zijn gesloten).

Column door Gerben Moerman

Friends by SEC
Ik ken Mark al sinds mijn vierde. We zaten bij elkaar op de kleuterschool. We kunnen nog steeds geweldig lachen met elkaar, we kunnen samen huilen. We hebben samen reisavonturen beleefd, we kunnen geweldig discussiëren en ruzie maken, maar hij zal altijd voor mij klaar staan en ik voor hem. Alleen,…. hij woont nu al een aantal jaar in Nieuw-Zeeland en we zien elkaar vaak jarenlang niet. Kun je iemand die je al jarenlang niet ziet toch een vriend noemen?

Wat maakt nou eigenlijk een vriend? 
Voor mijn promotieonderzoek organiseerde ik interviews naar wat mensen als vriend definieerden. Dikwijls volgde een uiteenzetting zoals hierboven, maar nog vaker een veel langer en persoonlijk verhaal. Wat vrienden zijn, blijkt nogal afhankelijk te zijn van hoe mensen vriendschap definiëren, en dat lijkt weer samen te hangen met leefwereld en achtergrond.

Ontstaan
In vriendschapsonderzoek is één ding vrij duidelijk, namelijk hoe vriendschappen ontstaan. Mijn oud-collega (en toch wel een soort vriend, al werkt hij op de VU) Gerhard van de Bunt heeft in zijn promotieonderzoek een groep eerstejaars studenten gevolgd en kwam er achter dat vriendschappen vrij toevallig ontstaan, maar dat er drie principes zijn.

1. Samen zijn
Het is een open deur, maar voor vriendschappen moet je bij elkaar komen. Rokers worden vaker vrienden met rokers, omdat ze gezellig samen hun longen asfalteren. Sociologen worden vrienden met sociologen, omdat ze naaste elkaar in de werkgroep zitten of bij elkaar zijn ingedeeld bij de matching.

“If, within a certain context, a group of individuals (either initially mutual strangers or not), has the opportunity to interact for a certain period of time, friendly relationships and friendships will undoubtedly be established and as a result, an affective relation network will arise (Van De Bunt, et al.: 1999).”

2. Interesses delen
Maar alleen toevallig op dezelfde tijd op dezelfde plaats aanwezig zijn is niet genoeg. Het hebben van dezelfde interesses is ook belangrijk. Sociologen die samen vakken volgen, en samen participeren aan SEC-activiteiten blijken vrienden voor het leven te worden, omdat ze iets hebben om over te praten en opinies delen.

3. Investeren
Veel vriendschappen lijken vanzelf te ontstaan, maar Van De Bunt laat zien dat je ongemerkt investeert in elkaar. Je kookt voor elkaar, je gaat samen sporten, je ‘binge watch’t Netflix of je help elkaar bij de studie.

Wat maakt nou eigenlijk een studievereniging?
Wat mij betreft vormt SEC het bovengenoemde affective relation network waarin dezelfde principes ook gelden. Om een studievereniging succesvol te laten zijn, zijn gezamenlijkheid, gedeelde interesses en investeringen nodig. Dat lijkt in dit lustrumjaar met dit bestuur zeker te lukken, maar kan een bestuur niet zonder affective relation network, de leden.

Overigens, Mark nog steeds een vriend. Toen hij twee weken geleden in Nederland was bleek dat weer; ik heb nog pijn in mijn buik van het lachen om oude herinneringen.

Van De Bunt, G., Van Duijn, M. A., & Snijders, Tom AB. (1999). Friendship networks through time: An actor-oriented dynamic statistical network model. Computational & Mathematical Organization Theory5(2), 167–192.

Vooruitblik

12/10 – Themaborrel: Drank op de drukbank
16/10 – Algemene ledenvergadering
31/10 – Filmavond

En elke donderdag borrelen vanaf 20:30 in Café Ruig!

Geef een reactie